Marea Dragoste / Tango - Despre dragoste si alti ingeri

Afisari: 9940
De: Selectie de Alina Iordanescu
La: 16 Aprilie 2014

Nina Cassian

Nina Cassian
„Ei, da, ce sa-i faci! Mi-e foame, mi-e sete,/ Ca sunetul umblu prin lumea cea vie./
Nu cunosc mersul pe-ndelete,/ nici sarutul pe datorie./ Lacoma sint. Si sorb si-nghit si zbor/ si-s mindra ca la reveru-mi subtire,/ sclipind, ma decoreaza uneori/ rozeta ta de aur, fericire!“
“Cearta cu haosul”, Nina Cassian, Editura Minerva, Bucuresti, 1993
Asteptare
 
Te-am asteptat, pina-n zori,/ noaptea toata./
Vinul lincezi in urcior,/ fu piinea pe masa, uscata./
Si cind a fost zi-ntr-adevar/ - si-asa avea sa ramina - / mi-am scos cu o mina batrina/ floarea din par.
 
Cadere
 
Cazind, ca-ntr-un vis cu securi, iata luna/ si riul
taindu-ma-n doua. Repet:/ Cindva am fost una, cindva am fost una! Partea cu capul mi-o iau si mi-o legan incet.
 
Dans
 
Dansez – si miinile-mi cad la pamint/ ca doua ancore. Palida sint/ pentru ca nu ma iubesti.
 
Destin
 
Se vede ca nu mi-a fost dat/ decit schimbul inelelor, ploaia, oftatul.../ Se vede ca nu mi-a fost dat sa cad in pacat/ linga trupul tau, mult sarutatul.
 
Fum
 
Fumez – si fumul, in panica orei,/ ma sugruma ca esarfa Isadorei/ pentru ca nu ma iubesti.
 
Gelozie
 
O, sint geloasa pe apa pe care-o bei/ si pe cuvintul pe care-l spui,/ pe rasuflarile tale albastre.../ Sint geloasa pe-aceste nedrepte/ pauze dintre gurile noastre!
 
Gura
 
Pot sa dorm si sa visez pe gura ta,/ sa cint si sa mor
pe gura ta,/ inca si inca;/ gura ta, rada adinca/ in
care-nnoptez dupa drumul cel lung,/ in care ajung si nu ma mai satur sa-ajung...
 
Iubire
 
Iubesc candoarea somnului tau lung/ si timbrul suspinat, stirnit de vise/ pe care, cu saruturi, le alung,/ intiparind pe buzele-ti inchise/ o floare cu petale stravezii/ - care dispare cind se face zi.
 
Impotrivire
 
Un singur gind alung, si-l ocolesc/ ca un agnostic, ca un slab de inger./ Ma-mpotrivesc naiv si nefiresc,/ de-a presupune (singer! singer! singer!)/ ca ai muri... curind, sau mai tirziu./ Nu stiu. Nu vreau. Nu stiu. Nu vreau sa stiu.
 
Legenda
 
Vulturul dragostei care ne purta peste-abis/ cerea carne mereu. Dar Fat-Frumos/ nu si-a taiat coapsa pina la os - / si-am cazut amindoi pe pamintul deschis./ Asa e legenda, amintita destul./ Vulturul tipa si-acum, nesatul!
 
Sarutari
 
Sarutarile noastre,/ sute, mii/ sau milioane, cite au fost - / niciodata nu le-am stiut pe de rost:/ fructele mele, veveritele mele, garoafele mele,/ izvoarele mele, cutitele mele!
 
Somn
 
Nu pot sa cred ca dormi/ in timp ce singer/ si nici ca somnul ti-e vegheat de ingeri./ Nu pot sa cred ca dormi/ cind eu ma surp,/ atinsa de al lumii zimbet curb...
 
Sfirsit
 
Iata ca-ti pun parafa de sfirsit/ chiar tie, mare iubire, mare iubire.../ Taraful a plecat, paharele s-au golit,/ si-am ramas in patul nuptial, fara mire.
 
Timp
 
Timpul e iute. Mai am cite un dar/ de pret – si caut destinatari sub stele./ S-ar putea sa-i caut in zadar;/ si-am sa ma-ngrop, ca faraonii, cu bogatiile mele.
 
Vis
 
Am visat azi-noapte sarutari,/ Cimpuri de garoafe zdrentuite./ Soarele cu zveltele-i cutite/ Injunghiase cele patru zari - / Singe picura pe sarutari.
 

 
 
 

COMENTEAZA:

COMENTARII:

Fii tu primul care comenteaza