Marea Dragoste / Tango - Despre dragoste si alti ingeri

Mariana Nicolesco: Sunt prea spontana, prea directa ca sa spun minciuni

Celebra soprana Mariana Nicolesco, Regina del Belcanto, Diva Divina, Primadonna Assoluta, e o personalitate ce emana o bucurie a vietii si un dinamism capabile sa contamineze intreg universul. La cateva zile dupa incheierea marelui eveniment pe care l-a constituit editia 2010 a Festivalului si Concursului International de Canto Hariclea Darclée, creat de ea la Braila cu 15 ani in urma, artista ne-a raspuns la cateva intrebari.
Marea Dragoste/ Tango: Doamna Mariana Nicolesco, ce v-a ocupat timpul in ultima perioada?
Mariana Nicolesco: Pregatirea Festivalului si Concursului International de Canto Hariclea Darclée, celebrand 150 de ani de la nasterea legendarei soprane. S-au inscris tinere talente din peste 20 de tari, ceea ce spune mult despre importanta si rasunetul manifestarilor noastre, la care din 1995 si pana azi au luat parte 1700 de concurenti din 47 de tari si 5 continente. Braila e astfel, in zilele Concursului, Festivalului si ale Cursurilor de Maiestrie Artistica, Master Classes, o adevarata capitala a valorilor perene si sacre ale vocii umane si ale artei cantului. Editia jubiliara din acest an a fost pur si simplu extraordinara.

Marea Dragoste/ Tango: Exista ceva ce v-ati dori sa faceti si nu puteti pentru ca traiti in Romania?
Mariana Nicolesco: In Romania am reusit, ca sa spun asa, imposibilul: crearea unui mare concurs international de canto si a unui festival care se bucura de prestigiu national si international, si anume la Braila, unde manifestari de asemenea amploare si importanta nu avusesera loc niciodata. Problema in Romania este pretul excesiv de mare ce trebuie platit pentru a invinge inertiile, birocratia, comoditatea, mediocritatea, relele obiceiuri, si a izbuti la cel mai inalt nivel, asa cum imi place ca lucrurile sa fie intotdeauna.

Marea Dragoste/ Tango: Care este, in opinia dumneavoastra, cea mai groaznica tendinta in moda?
Mariana Nicolesco: Tot ce se bazeaza pe opusul frumusetii, al valorilor perene, al armoniei, al fanteziei subtile. Cea mai „groaznica“ tendinta in moda, cum spuneti, este cultul urateniei si al promiscuitatii.

Marea Dragoste/ Tango: Parfumul dumneavoastra preferat care este ?
Mariana Nicolesco: Este YSL, adica Yves Saint Laurent, numit initial Champagne...

Marea Dragoste/ Tango: Cu ce eroina de fictiune literara credeti ca va asemanati?
Mariana Nicolesco: In viata de zi cu zi ma aseman foarte mult cu mine insami. In calitate de interpreta lirica sunt de fiecare data alta, si anume personajul pe care-l intruchipez, fie ca este vorba de Violetta Valéry in La Traviata de Verdi, de Donna Elvira in Don Giovanni  sau de Elettra in Idomeneo, daca ne referim la Mozart, de reginele Anna Bolena sau Elizabeth I din Roberto Devereux de Donizetti, ori la Hanna Glawary daca e vorba de Vaduva vesela de Lehár.
La intrebarea care mi-a fost pusa adeseori asupra rolului meu „preferat“, am raspuns intotdeauna ca e rolul pe care-l interpretez la momentul dat. E o chestiune de daruire totala, in arta, ca si in viata, acesta si e rostul superior al existentei noastre.

Marea Dragoste/ Tango: Care a fost slabiciunea care v-a costat cel mai mult in viata?
Mariana Nicolesco: Integritatea, daca e o slabiciune. Nu intotdeauna cei din jur o suporta...

Marea Dragoste/ Tango: Cea mai frumoasa companie pentru dumneavoastra este...
Mariana Nicolesco: O companie de canto cu voci superbe, de o suprema maiestrie, asa cum am avut privilegiul sa intalnesc intotdeauna in marile teatre de opera in care am aparut, ducand la triumf impreuna atatea si atatea reprezentatii. Compania prietenilor, in orice imprejurare, si mai ales tarziu, dupa spectacole si concerte incununate de flori si ovatii, celebrand bucuria incomparabila a triumfului artei sacre a cantului.

Marea Dragoste/ Tango: Cel mai curajos lucru pe care l-ati facut vreodata...
Mariana Nicolesco: Nu stiu daca a fost vorba de curaj sau de imprudenta atunci cand, copil, am tras de coada cainele casei, care m-a muscat, facandu-ma apoi sa ma feresc de toti cainii, si de animale in general. Asa ca, luandu-l in brate, in Africa de Sud, pe Cedric, un pui de leu de doua luni si jumatate, ...
citeste mai departe
 
 
 

COMENTEAZA:

COMENTARII:

Fii tu primul care comenteaza