Marea Dragoste / Tango - Despre dragoste si alti ingeri

Afisari: 27568

Gelu Voican Voiculescu - Arma mea secreta a fost intotdeauna nevasta mea

Il stiam, ca toata lumea, ca pe un simbol al Revolutiei din Decembrie. L-am cunoscut de curand, pe holurile spitalului Elias, calculand posibila astrograma a primei nepoate, care urma sa se nasca in scurt timp. Un bunic extrem de emotionat si tata a patru copii, dintre care cel mai mic are 9 ani, nascuti toti din iubirea pentru o singura femeie, sotia sa. Si am vrut sa stiu ce se ascunde in spatele mastii de om misterios, intangibil si usor arogant pe care a purtat-o in acea perioada tulbure a istoriei noastre, si care este povestea lui de dragoste.
Romanii au resurse inepuizabile de a-si apara demnitatea

Marea Dragoste / Tango: Cum ati resimtit venirea pe lume a primei nepoate pe care a nascut-o fiica dumneavoastra cea mare, Raluca?

Gelu Voican Voiculescu:
Asemenea trairi sunt indescriptibile, refuzand a se lasa traduse in cuvinte. M-ati vazut in tensiunea acelei asteptari febrile. In ciuda modernitatii asezamantului spitalicesc, riscurile continua sa existe. Am avut insa incredere in competenta eminentului chirurg ginecolog, dr. Razvan Mateescu, a carui simpla prezenta iti transmite o asigurare linistitoare.

Marea Dragoste / Tango: Cum de i-ati dat numele de Anisia?

Gelu Voican Voiculescu: Toate numele celor 4 copii ai mei se regasesc printre antecesorii mei.
Anisia se numea mama bunicului meu matern, Octavian Codru Taslauanu.

Marea Dragoste / Tango: Ne spuneti mai multe despre arborele dumneavoastra genealogic? Am aflat ca apar in el personalitati
marcante ale istoriei noastre.

Gelu Voican Voiculescu:
Toti avem acelasi numar de stramosi, pana la monoantropogeneza din Africa... Ca sa se evidentieze legaturile intre mai multe familii, eu am imaginat niste reprezentari schematice sui generis, care se bazeaza, insa, pe spitele clasice de neam, unde se poate vedea, in mare, toata ascendenta mea reala. Dinspre bunica mea materna, Fatma Sturdza, sunt trei  familii principale, cu numeroase interferente, datorita repetatelor incuscriri: Sturdza,
Cantacuzino si Rosetti. Se mai adauga familiile Donici, Negri si Jora.
Ca personalitati marcante, pot sa mentionez pe Vasile Sturdza (1811-1870), Caimacam al Moldovei, care era nepotul de var primar al lui Ionita Sandu Voda. El a fost unionist si, fiind un apropiat de-ai lui Cuza, a fost prim-ministru in primul guvern (de la Iasi), dupa Unire.
Ca o paranteza anecdotica – de el se leaga un episod de fronda ramas celebru: Carol I avea nesuferitul obicei de a intinde doar doua degete, atunci cind dadea mana cu cineva. Era probabil, un mod arogant de a se deosebi de restul muritorilor, de a marca diferenta dintre el, monarhul, si ceilalti. Iar stra-strabunicul meu, cind l-a intalnit la Curte, i-a intins doar un deget, in vazul tuturor. Imaginati-va momentul ridicol, atunci cand cei doi incercau sa-si „stranga mainile“. S-a lasat tacerea, iar apoi s-a ras luni intregi de riposta lui Vasile Sturza, la insolenta monarhului. Romanii au avut, intotdeauna, resurse inepuizabile de a-si apara demnitatea in fata veneticilor. Costache Negri, cumnatul sau, e prea cunoscut, ca sa mai adaug ceva. Fiul lui Vasile Strudza Caimacamul si al Zulniei Negri, Radu Sturdza, strabunicul meu matern, a fost Consul General la Istanbul (Constantinopol). Mihai Jora, tatal strabunicii mele, a fost Ministru de Externe. Mihai Sturdza, fratele bunicii mele materne, Fatma Sturdza, a fost tot Ministru de Externe (in guvernul legionar al lui Antonescu).

Marea Dragoste / Tango:
De unde vi se trage „Voican“, cel de-al doilea prenume, cam neuzual?

Gelu Voican Voiculescu: Tatal meu este oltean, originar dintr-un sat de mosneni, Diosti. Bunicul meu patern, Constantin Voiculescu, provine dintr-un Voicu. Toti urmasii sai au fost numiti Neamul Voicanilor. Cand a venit epoca alfabetizarii, pe timpul lui Cuza, toti Voicanii au fost inscrisi Voiculescu. Pana astazi, insa, numele „viu“ a ramas Voican. Cand am venit eu pe lume, tata m-a declarat cu prenumele „Gelu“ si „Voican“, vrand sa inscrie oficial acest nume peren al familiei. La scoala primara, m-a inscris doar „Gelu Voican“. De la gimnaziu, insa, i-au spus tatalui meu ca asemenea modificari se pot face numai in Justitie. Dar nu am mers la tribunal, asa ca am ramas Gelu Voican Voiculescu. Acesta e tot „misterul“...

Sunt un amestec de ...
citeste mai departe
 
 
 

COMENTEAZA:

COMENTARII:

Fii tu primul care comenteaza