Marea Dragoste / Tango - Despre dragoste si alti ingeri

Afisari: 109616

Dr. Cristian Andrei: Iubirea este un diluant, este cum e pentru oja dizolvantul...

Doctorul Cristian Andrei este Presedintele Institutului de Relatii Umane, locul in care se vindeca tristeti si nelinisti sau se cauta intrebari pentru raspunsurile care ne-au tulburat viata. Este psihoterapeutul cunoscut si iubit care a decis sa impartaseasca, cu noblete, din stiinta, din experienta si din bunatatea sa tuturor celor care cauta un rost in trecerea lor pe pamant.

Am inceput cunoasterea de la baza, de la furnici        

 

Marea Dragoste / Tango: De ce vin oamenii la psiholog? De ce cautam ajutor la un om strain care sa ne sprijine sa intelegem si sa trecem peste ce ni se intampla?

 

CRISTIAN ANDREI: Omul strain nu este un strain neavenit, este un profesionist. Si, oricum, exista la romani traditia confesiunii fata de anumiti oameni care au pregatire in ascultare, cum sunt preotii. De asemenea, romanii au o oarecare traditie in a merge la medic si a se confesa lui, considerand inca de pe vremea dacilor ca medicii sunt niste semizei, in spatiul acesta, spre deosebire de furnizorii de servicii din Occident. Insa, inca nu exista cultura cu privire la profesiile umaniste, asa cum este in Occident, unde un psihoterapeut, un consilier, un mediator sunt profesionisti la ordinea zilei implicati in viata oamenilor obisnuiti. De exemplu, la Institutul de Relatii Umane din Edinburgh am vazut si am lucrat cu familii de zugravi, de emigranti, oameni care aparent nu-si permit sa plateasca foarte mult, dar pentru care se gasesc ore, se gasesc gratuitati care sa le permita sa primeasca in viata lor aceasta consiliere atat de importanta, care este corecta din punct de vedere social, medical, psihologic.

 

Marea Dragoste / Tango: Ai spus ca omul strain este un profesionist. Dincolo de asta este si un talent anume cu care s-a nascut? Tu te-ai nascut cu talentul consilierii sau a fi profesionist in domeniul acesta e doar o chestiune de pregatire si de inteligenta?

 

CRISTIAN ANDREI: Din nefericire si din fericire aceasta este o meserie care te gaseste ea pe tine. Te gaseste pentru ca se intrunesc in personalitatea ta premisele practicarii ei. Printre ele este vorba de un grad de cultura generala, o oarecare dezvoltare emotionala, inteligenta emotionala. Aici nu e vorba de mine, e vorba de un om care poate sa practice bine meseria asta. E vorba de niste oportunitati de viata suficient de diversificata. De exemplu, eu consider ca in a-mi face eu meseria usor a avut un rol important copilaria mea absolut iesita din comun, in care am avut ocazia sa cunosc senzatiile in toata diversitatea lor. Ca sa intelegeti de ce se potriveste copilaria mea cu meseria mea trebuie sa spun ca orientarea in intelegerea naturii umane este ontologia, stiinta comportamentelor universale. Si eu am inceput cunoasterea de la baza, de la furnici. De la animalele cele mai discrete, de la oamenii cei mai simpli si mai ales de la copii. Eu fiind pediatru si facand psihiatria copilului, dezvoltarea copilului, mi s-a relevat aceasta scala, aceasta evolutie in interiorul persoanei, evolutia ontologica. Cum te dezvolti tu ca individ, de la cel mai neajutorat individ, la cel mai agresiv sau la cel mai dominant. Si atunci reusesti sa intelegi, de exemplu, un barbat in vulnerabilitatile lui, daca gasesti copilul din el. Reusesti sa intelegi o femeie, asa cum intelege ea copilul ei. Altfel esti fragmentar, poti aborda intelegerea numai de la adult in sus.

citeste mai departe

 
 
 

COMENTEAZA:

COMENTARII:

 • 1. marc adela pe 26 Octombrie 2012 20:58

  am oproblema cu fiul meu care are 18 ani si este dependent de aparate de joc .cum maputeti ajuta?

 • 2. miriam pe 05 Octombrie 2012 17:06

  Buna ziua,cum as putea sa stau si eu de vorba cu doctorul Cristian Andrei?

 • 3. Rami pe 03 Octombrie 2012 08:56

  Doctorul Andrei este un doctor foarte special!M-a fascinat acest interviu! vorbele domnului doctor merg direct la suflet!

 • 4. Mihaela pe 02 Octombrie 2012 12:43


  Un OM DEOSEBIT si SPECIAL!
  Respect D-le Doctor,si multe Salutari din Stuttgart!

 • 5. Doina pe 01 Octombrie 2012 16:21

  Ce mult imi place vorba acestui om...Ce bine mi-a fost ascultandu-l in clipe grele!Vindeca prin vorbe,ton,...suflet de femeie -demiurg.TE POATE RECREEA!Pe mine m-a facut sa ma inteleg mai bine.Multumim pt interviu,draga ''Tango''.Din pacate greul a revenit si''ne esti asa departe'',dragule domn...