Marea Dragoste / Tango - Despre dragoste si alti ingeri

Afisari: 200556
De: Alice Nastase Buciuta
La: 15 August 2012

Aurora Liiceanu: Omul e aparat de ispite cand e indragostit. Indragostirea, insa, nu dureaza prea mult

Aurora Liiceanu: Omul e aparat de ispite cand e indragostit. Indragostirea, insa, nu dureaza prea mult
Psihologul Aurora Liiceanu, colega noastra, senior-editor al revistei Tango este, in prezent, promotorul unui proiect amplu, intitulat "Viata mea: un joc serios", in cadrul caruia intalnirile "Intre noi, parintii" aduna fata in fata pe toti cei preocupati sa devina parinti mai buni, mai intelepti, mai responsabili. Dincolo de valentele pretioase ale implicarii sale intr-un proiect menit sa schimbe in bine lumea noastra, a celor care isi cresc copiii cu atentie, cu mare dragoste, cu simt de raspundere, am stat de vorba cu Aurora Liiceanu despre despartiri si despre cum ne pastram iubirile, despre tradare si despre lasitate, despre politica, despre viitor...
Marea Dragoste / Tango: Asistam in fiecare zi la despartiri mai mult sau mai putin scandaloase. Cum depasim ura fata de fostul partner care ne-a inselat, care ne-a tradat, care ne-a parasit pentru alta?
Aurora Liiceanu: Eu cred in puterea timpului, in rezolvarile care vin odata cu timpul. Si cred ca exista in mentalul feminin, dar si masculin al omului ideea ca, cu cat stai mai mult impreuna cu cineva si te desparti, cu atat esti mai vinovat daca parasesti scena conjugala. Asta, de obicei, se leaga cu ideea varstei la care esti parasit sau nu. Si, daca va aduceti aminte, ideea este ca, desi discursul religios nu-l mai ia nimeni in serios cand se face nunta, totusi ideea de legamant pe viata, in sensul de trecere a anilor, inca rezista. Asta este si motivul pentru care foarte multe femei, si barbati, dar in special femei, se asteapta sa se linisteasca turbulentele partenerului, mai ales cele masculine, sperand ca dupa trecerea unor ani nu va mai face gesturi extreme, asa cum a facut, de exemplu, Petre Roman, care a ajuns sa se desparta, totusi. Pentru ca grosul e in spate si nu inainte. Deci, ideea este ca, in general, exista tendinta de a il culpabiliza pe cel care pleaca, fara sa-si puna vreo problema cum ca, in orice cuplu, ambele parti au o implicatie si o responsabilitate fata de felul cum merge relatia.
O relatie, ca si o planta, nu trebuie lasata sa se usuce. Ca nu mai inverzeste. Timpul inapoi nu se intoarce. Degeaba incerci sa animezi o relatie cand ea este moarta.

Marea Dragoste / Tango: Dar se poate pune problema asa: se spune ca nu pleaca nimeni daca e bine acasa, daca e indragostit si daca relatia functioneaza si daca cei doi sunt fericiti. Ca intre doi oameni fericiti nu poate interveni nimeni... Poate sa vina Angelina Jolie, nu poate sa imi ia sotul cat timp noi ne iubim si suntem fericiti impreuna.
Aurora Liiceanu: Da. Dar asta tine, in general, doar o perioada. Eu cred ca omul e foarte aparat de ispite si nu e vulnerabil la schimbare in perioada in care este indragostit. Indragostirea, insa, nu dureaza prea mult, iar in momentul in care relatia se stabilizeaza intr-un fel de rutina, de acolo inainte incepe sa devina amenintatoare prezenta unei persoane de sex opus care poate sa sparga acea rutina si sa dea senzatia unei alte relatii, a ceva nou, atractiv. Insa noul, in general, este ambivalent. Pe de-o parte atrage si, pe de alta parte, te sperie. Pentru ca nu poti sa stii unde duce. Si niciodata o relatie noua nu iti aduce suta la suta siguranta ca ea va ramane incremenita in timp.

Marea Dragoste / Tango:
Si atunci apar tentatii, chiar si intr-o relatie care functioneaza bine? Chiar daca eu si sotul meu suntem fericiti si ne iubim inca? Sigur ca am intrat intr-un fel de rutina, ca nu putem trai numai in intalniri romantice. Avem copiii, ii ducem la scoala. Dar cat relatia, cel putin in mare, functioneaza bine, e posibil sa te indragostesti de altcineva?
Aurora Liiceanu: Nu. Eu cred ca atunci cand se intampla lucrul asta, deja o parte dintre cele doua parti implicate sau chiar amandoua nu mai muncesc la relatie. Si daca nu mai muncesc, daca nu o cultiva in continuare, ca sa nu poti sa fii vulnerabil la atractiile de pe tusa, de alaturi, atunci cred ca relatia nu poate sa ramana vie mlta vreme. Eu compar foarte mult relatia cu o planta. Daca uzi acea planta, nu se va usca. ...
citeste mai departe
 
 
 
 

COMENTEAZA:

COMENTARII:

Fii tu primul care comenteaza